ΥΔΡΟΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΕΡΡΕΣ

Σ. Φάμελλος: “Δεν Μπορούμε να Επιτρέψουμε την Παρουσία Βιομηχανιών στο Εθνικό Πάρκο Αξιού”

Κάποιοι είχαν κινδυνολογήσει πολιτικά, λέγοντας ότι θα καταστραφούν οι αγρότες και οι παραγωγοί και ήταν ψευδές. Στον χώρο του Εθνικού Πάρκου θα επιτρέπεται πλήρως η καθετοποιημένη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα. Αυτό όμως που δεν μπορούμε είναι να επιτρέψουμε την παρουσία βιομηχανιών στο Εθνικό Πάρκο ή για παράδειγμα δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων. Για αυτό το θέμα, λοιπόν, θα υπάρχει λύση και μέσα στο 2018 θα πάει το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ προκειμένου να λυθεί ένα μεγάλο θέμα. Αυτό κάνουμε εξάλλου τα τελευταία τρία χρόνια, λύνουμε προβλήματα τα οποία είχαν μαζευτεί στη χώρα μας”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μέτρο για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας, το οποίο απέδωσε, όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, και αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί κατά 75% η χρήση της στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και στα super market, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, μιας και στα στοιχεία προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα: “Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι ότι στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έχουμε 10,8 εκατ. ευρώ από το τέλος πλαστικής σακούλας που θα επιστραφούν στο σύνολό τους στους πολίτες με τσάντες πολλαπλής χρήσης που θα μοιραστούν δωρεάν από τον ΕΟΑΝ στην αυτοδιοίκηση. Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν τσάντες, αλλά όχι μιας χρήσης, για να ψωνίζει και πιστεύω ότι το 2019 θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό χρήσης πλαστικού. Κανείς δεν θέλει στις παραλίες μας, στην εξοχή, στα ρέματα, αλλά και στον βυθό των θαλασσών μας να βρίσκει πλαστικές σακούλες”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο η επόμενη μεγάλη αλλαγή που θα γίνει στη ζωή μας είναι ο καφέ κάδος και η χωριστή διαλογή του οργανικού: “Προωθούμε ένα μέτρο ώστε στο τέλος του 2018 η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει και ο ΦΟΔΣΑ να κατασκευάσει μονάδες κομποστοποίησης και έτσι να μπει καφέ κάδος, ώστε όλοι να χωρίζουμε τα οργανικά απόβλητα. Προφανώς θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες αγορές, από τα ξενοδοχεία και από τις εγκαταστάσεις εστίασης. Θα χωριστούν λοιπόν τα οργανικά, τα τρόφιμα, τα οποία θα γίνονται λίπασμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα γεωργικό εφόδιο και πολύ μεγάλη μείωση της ρύπανσης στους χώρους ταφής. Το 2019 θα χαρακτηριστεί από αυτή την αλλαγή”.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό του Υπουργείου για το προσεχές διάστημα, ανέφερε ότι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα ανοίξει πολύ έντονα είναι η κυκλική οικονομία. Επίσης θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των διοικήσεων στους φορείς διαχείρισης που ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο και θα υπάρχει πλέον ολοκληρωμένη διοίκηση περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία να αξιολογείται με ένα καινούργιο κριτήριο που θα είναι το προϊόν που δημιουργούν στην περιοχή τους, άρα με την εργασία, ώστε το περιβάλλον θα δίνει εργασία στη χώρα μας.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε στη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου των Δασικών Χαρτών, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα την αλλαγή που περίμενε 40 χρόνια η Ελλάδα. Επίσης, μέσα στο 2018 θα υπάρξουν δύο μεγάλες πολιτικές ανακοινώσεις, η στρατηγική για τα δάση και η στρατηγική για την πρόληψη των πυρκαγιών: “Πέρα από τα εργαλεία πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ειδικά τις πυρκαγιές μπορούμε να τις προλάβουμε. Δυστυχώς τα μνημόνια και όλες αυτές οι πολιτικές μείωσαν και τους εργαζόμενους και τις χρηματοδοτήσεις των δασικών έργων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα καύσιμης ύλης και ελλιπής διαχείριση στα δάση μας”, τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος, τέλος, στην ΔΕΘ είπε ότι οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και η πολύ μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων στη φετινή Έκθεση αποδεικνύουν την πολύ διαφορετική οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας: “Είναι η καλύτερη Έκθεση των τελευταίων 20 ετών και αντιστοιχεί στο ότι η χώρα μας έχει την καλύτερη οικονομική παραγωγή και τις καλύτερες εξαγωγές των τελευταίων 11 ετών. Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη δική του ατζέντα, τον ενδιαφέρει το παρελθόν, εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον”, κατέληξε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος.